Fine dining ja tunnustatud kulinaariavõistlused. Kas esimene asi, mis seda kuuldes pähe tuleb, on 3D printimine? Võib-olla mitte. Aga kui me ütleks, et tarkvaralahendusi ja 3D printimise tehnoloogiat on võimalik kasutada, et luua uskumatuid toite?
Tänapäeval leiab kasvav ning kiire innovatsioon kõigis valdkondades aset otse meie silme ees. Näeme sageli, kuidas näiliselt erinevad maailmad põrkuvad. Seega, kui kokakunst ja 3D printimine kohtuvad, ei olegi see tegelikkuses nii sobimatu. Selline sulandumine võib luua kõrgemal tasemel innovaatilisi leiutisi, mis on korraga nii tähelepanuväärsed kui maitsvad. Vaata lähemalt, kuidas Norra kokk Filip August Bendi võitis Aasta Kokk 2021 auhinna kasutades SOLIDWORKS 3D CAD ja 3D printerit.
Põhjamaine mõju
Selle loo peategelane on Filip August Bendi, 32-aastane kokk Sandnesist Norras. Praegu töötab ta loovarendajana Thon Hotels’is, olles igapäevaselt kohal suurejoonelises Hotel Bristol’is Oslo südames. Tema resümee, mis on täis laia valikut Skandinaavia köögist, on enam kui muljetavaldav.
Aastatel 2004-2006 õppis ta kulinaariakoolis, peale mida kolis Taani. Kopenhaagenis töötas ta restoranis Noma (mis muide hiljuti pälvis auhinna kõige ihaldatum restoran planeedil). HIljem kolis ta New Yorki, kus tema nüüdseks auhinnatud loomingulisus leidis oma sädeme. “Igal kokal on oma nišš, minu oma on loomingulisus”, ütleb Filip Bendi.

Tee perfektsuseni
Niisiis, samm toidu valmistamisest 3D printimiseni ei ole pikk. “Võimalusi täis maailm ning oskus end arendada inspireerisid mind 3D printimisega alustama. Õigete vahenditega on võimalik kõike teha. Kulinaariamaailmas oleme faasis, kus asjad liiguvad kiirelt, ning sa pead andma endast kõik”, räägib Filip. Ning õiged vahendid on täpselt see, mis Filipil olid
Tema loomingulisus hakkas võtma füüsilist, 3D prinditud vormi aastal 2018. Omamata ühtegi eelnevat teadmist disaini või tootmise kohta, pidi ta hakkama kasutama oma fantaasiat. Kõik sai alguse oma vormide loomisest toidu taldrikule paigutamiseks.
Kuid ilma kogemusteta oskas ta koostada vaid väga algelisi disaine. Mõned vormid, mida ta soovis luua, nõudsid pisut rohkem oskuseid. Õnneks oli Filipil võrgustik inimesi erinevate oskustega. Edasi oli kõige tähtsam retsepti õige vormistus, et teised tema visiooni mõistaksid. Abikäte hulka kuulusid tiimiliikmed, CAD disainerid ja teised Bocuse d’Or võistlejad. See lõi soodsa pinnase edasiseks arenguks ning sügavama mõistmise SOLIDWORKS 3D CAD kohta. Tugevamaks muutus ka tema oskus selgitada disainerile, mida ta soovib. Näiteks kindel kaugus vormide vahel või kuidas peaks muster vormilt toidule edasi kanduma.
Uudishimulik maitse
Inspiratsioon tema visuaalselt muljetavaldavate toidude taga peitub ajas, mille ta veetis Matsalenis, Stockholmis. Seal töötas ta koos Mattias Dahlgreniga. Mattiase filosoofia det natruliga köket, või siis naturaalne kokakunst, toetas Filipi “vähem on rohkem” mõtteviisi. Loodusest inspiratsiooni ammutades on ainult loomulik, et taldrik peegeldab seda visiooni.
“Mu toitu inspireerivad traditsioonid, aastaajad ja innovatsioon ning sel on põhjamaine tunne. See peaks olema loogiline ning puhta maitsega”, kirjeldas Filip varasemalt sel aastal Norra Bocuse d’Or Akadeemiale.

Edu valem
Kulinaariavaldkond võib olla üsna kaootiline, samas innovatiivne. Kui ka teised kokad võtavad 3D printimise kasutusele ja printerite arv on väike, põhjustab see hilinemisi. “Paljude töötundide kõrvalt kulutada nõnda kaua vaba printeri ootamise peale on tõeline Achilleuse kand. Mul oli vaja enda printerit, et loominguprotsessi kiiremaks muuta”, lisab Filip. Siinkohal astus mängu PLM Grupp. Filip kontakteerus meie töötajatega läbi Thon Hotelsi ning oli jube mõne aja pärast valmis vastu võtma oma enda 3D printerit. Ja see on hetk, kui kogu protsess tõeliselt pihta hakkas.
PLM Group’s ApPLM Grupi aplikatsioonispetsialist Stian Mork on olnud selle projekti suurim tugikontakt. Ta on pakkunud tehnilist tuge 3D printimiseks vajalikku disaini optimeerides, vormide printimisel ning disaini täiustamisel, aidates Filipil jõuda oma 3D printimise eesmärkideni.

“Filipi ja tema tiimiga töötamine on olnud inspireeriv ja arendav – oleme töötanud meetoditel ning toodetega valdkonnas, mis on üsna kaugel sellest, millega ma tavaliselt tegelen, kuid palju tehtust on siiski võimalik üle kanda teistesse valdkondadesse”, ütleb Stian Mork

Lisaks on Filip PLM Grupiga läbirääkimistel oma 3D printimisvõimaluste laiendamise osas printeritega nagu näiteks 3D Systems Figue 4.
Kolm on kohtuseadus
Aasta Kokk 2021 auhinna võitmine oli täie auga välja teenitud. Võttes võistlusest osa aastatel 2017 ja 2019 (lõpetades teisel kohal), oli sel aastal osavõtt ning võidu koju toomine eriti magus. “Olen õppinud armastama seda, mida teen. Kogu mu elu keerleb toidu ja veini ümber. Ma mõtlen toidust, unistan toidust ja räägin toidust”. Austatud tiitel kvalifitseerub ta automaatselt kohale kõige mainekamal kokandusvõistlusel – Bocuse d’Or 2023. aastal.

“Mu eesmärk on jätkata loomingulise tööga ka tulevikus ning teha selle käigus palju 3D arendust. Seda tehes saavutame loodetavasti midagi uut. Võib-olla avastame uue võimaluse tehnoloogia kasutamiseks. See võiks meil lubada luua midagi viisil, millega me pole harjunud”.
Suured õnnitlused Filip August Bendile – oleme uhked, et saame teda varustada vahenditega, millega oma eesmärke saavutada. Millist tehnoloogiat kasutab ta tulevastel ettevalmistustel, ei tea veel keegi – aga teeme kindlaks, et oleme Filipile igal sammul toeks.
Tunned huvi, kuidas võiks 3D printimine su firmale kasulik olla? Võta ühendust.